otp چیست و چگونه امنیت حساب های آنلاین و تراکنش مالی شما را تضمین می کند؟!Cloud OTP چیست ؟ رمزهای ثابت سنتی، مانند رمزهای عبور ساده یا رمزهای دومرحلهای (شامل ورود کلمه عبور و سپس ورود کد اعتبارسنجی) مشکلات امنیتی زیادی داشت. این نوع رمزگذاری به وسیله برخی حملات اینترنتی مانند حملات فیشینگ، شنود ترافیک و حملات شناوری به راحتی قابل نفوذ هستند. یکی دیگر از معضلات اصلی رمزهای ثابت، مدت زمان اعتبار آن است؛ اگر مهاجمی به راحتی به کد رمز شما دسترسی پیدا کند، آن رمز برای مدت زمان طولانی (معمولا 30 روز یا بیشتر) قابل استفاده خواهد بود.
به همین دلیل رمز یک بار مصرف otp به عنوان روشی جدید از یک کد تصادفی که اعتبار چند لحظه ای دارد استفاده میکند تا امنیت حساب های شما را بالا ببرد. با شرکت دانش بنیان پلتکو در این مطلب همراه شوید تا به شما بگوییم otp چیست و چه کارکردی ارائه می دهد!
otp چیست؟
در پاسخ به پرسش رمز یکبار مصرف چیست ، ابتدا باید بدانیم otp مخفف چیست؟ رمز یکبار مصرف otp مخفف (One-Time Password) به معنای کد امنیتی است که به صورت تصادفی ایجاد میشود و فقط برای اجرای عملیاتی خاص مانند ورود به حساب کاربری یا تراکنش مالی در زمانی محدود استفاده میشود. به عبارت دیگر، مقصود از رمز یکبار مصرف otp این است که هر بار که شما به حساب کاربری خود وارد میشوید و یا یک تراکنش آنلاین انجام میدهید، به شما کد جدید و منحصر به فردی ارائه میشود.
این کد معمولاً توسط یک نرمافزار یا دستگاه سختافزاری تولید و به کاربران از طریق پیامک، ایمیل، تماس تلفنی یا اپلیکیشنهای امنیتی مجازی ارائه می گردد تا تمام خدماتی که خواستهاند را در اختیار داشته باشند.
پس از ورود به حساب کاربری با رمز یکبار مصرف، معمولاً برای ورود مجدد به حساب، باید مجددا کد otp جدیدی از طریق روشهای فوق دریافت و وارد کنید.
این رمز، بعد از استفاده دیگر غیرقابل مصرف است. بنابراین حتی اگر مهاجمی به کد رمزی شما دسترسی داشته باشد، نمیتواند برای ورود به حساب کاربری از آن استفاده کند.
تولید کد یکبارمصرف برای هر بار استفاده، معمولا بر مبنای الگوریتمهای امنیتی قدرتمندی چون الگوریتمهای HMAC (Hash-based Message Authentication Code) یا تابع تصادفی مطمئنتری مانند تابع گرین (GRIN) صورت میگیرد که مقاومت و امنیت اطلاعات شما را افزایش میدهد.
One-Time Password (OTP) یک روش امنیتی است که برای تأیید هویت فرد استفاده میشود. وقتی کاربر به سیستم وارد میشود یا تراکنشی انجام میدهد، یک OTP به او ارسال میشود که باید آن را وارد کند تا هویتش تأیید شود.
وقتی از WSO2 API Manager استفاده میشود، ممکن است نیاز به اعمال امنیت دو عاملی (Two-Factor Authentication) با استفاده از OTP باشد. به عبارت دیگر، برای دسترسی به API ها یا منابع مختلف، کاربر باید علاوه بر نام کاربری و رمز عبور، یک OTP نیز وارد کند تا هویتش تأیید شود.
بنابراین، ارتباط بین One-Time Password و WSO2 API Manager این است که این دو مفهوم ممکن است به صورت همزمان استفاده شوند تا امنیت دسترسی به سرویسها و منابع مختلف بهبود یابد.
اهمیت رمز یکبار مصرف چیست؟
رمز یکبار مصرف otp از نظر امنیتی بسیار مهم است زیرا به عنوان یک لایه امنیتی اضافی در فرایند احراز هویت ، برای دسترسی به حساب کاربری یا اقدامات دیگر عمل می کند. در صورتی که فردی رمز ثابت شما را در دسترس داشته باشد، برای هر بار ورود به حساب کاربری می تواند به راحتی از آن استفاده کند.
در حالی که با استفاده از رمز یکبار مصرف، مطمئن میشوید که فقط دارنده آن میتواند به حساب وارد شود آن هم فقط برای یکبار! مزایای otp برای جلوگیری از حملات مهاجمانی که با استفاده از نرمافزارهای کلاهبرداری و فیشینگ به دنبال دسترسی به حسابهای کاربران هستند نیز بسیار حائز اهمیت است.
این نکته قابل ذکر است که رمز یکبار مصرف میتواند به عنوان یکی از عوامل احراز هویت در سیستمهای ورود یکبار به کاربر ( SSO ) استفاده شود. با ارسال یک OTP به کاربران، میتوان اطمینان حاصل کرد که فرد واقعی و مجاز است و این امر میتواند به عنوان یک لایه اضافی از امنیت در فرآیند ورود به سیستم و استفاده از سرویسها مورد استفاده قرار گیرد.
برای دریافتن اطلاعات بیشتر درباره سامانه یکپارچه احراز هویت پیشنهاد میشود مقاله sso چیست را مطالعه نمایید.
چرا otp یکی از مهمترین ابزارهای احراز هویت چند عاملی است؟
همانطور که در پاسخ otp چیست عنوان شد رمز یکبار مصرف در برابر حملات کلاهبرداری آنلاین و سایر حملات امنیتی، پایدارتر از رمزهای ثابت و ساده است و چون تنها با یکبار استفاده، منسوخ و منقضی می شود، حملات کلاهبرداری به سیستم از بین می روند.
علاوه بر این، استفاده از otpها در برخی موارد با یک مرحله اضافی از احراز هویت (مانند رمز عبور) همراه است که احتمال تقلب و تقلید برای کلاهبرداران را کاهش می دهد.
می توان گفت استفاده از مزایای رمز یکبار مصرف در فرایند احراز هویت منجر به افزایش امنیت، حفاظت در برابر حملات کلاهبرداری آنلاین و بهبود روند احراز هویت کاربران می شود.
در راستای این مطلب پیشنهاد میشود مقاله احراز هویت دوعاملی را مطالعه نمایید.
مزایای رمز یکبار مصرف otp چیست؟
رمز یکبار مصرف otp توسط سیستمهای احراز هویت دو عاملی (2FA) استفاده میشود و با هدف افزایش امنیت و حفاظت از حساب کاربری، عملیات بانکی و مالی و سایر امور آنلاین کاربران را در بستری مطمئن انجام می دهد.
برخی از مزایای رمز یکبار مصرف عبارتند از:
- افزایش امنیت حساب کاربری: رمز یکبار مصرف برای کاربران محافظت بیشتری را فراهم میکند و از دسترسی غیر مجاز به حساب کاربری جلوگیری می کند.
- افزایش حفاظت در مقابل حملات فیشینگ: otp برای حفاظت در مقابل حملات فیشینگ و برخی حملات هکرها بسیار موثر است.
- سهولت و راحتی: رمز یکبار مصرف بسیار راحت و ساده است. بعد از وارد کردن نام کاربری و رمز عبور، باید فقط رمز یکبار مصرف را دریافت و وارد کنید.
- سرعت و کارایی بالا: از دیگر مزایای otp سرعت بخشی به عملیات احراز هویت و افزایش کارایی آن نسبت به رمز عبور سنتی است.
- قابلیت استفاده در هر زمان و مکان: کاربران میتوانند در هر زمان و مکانی از مزایای رمز یکبار مصرف بهرهمند شوند.
- کاهش شانس سوءاستفاده از رمز عبور: بطور کلی رمز عبور به صورت چند مرحلهای یا چند عاملی، بهترین روش برای کاهش شانس سوءاستفاده از رمز عبور و تهدیدهای کلاهبرداران است.
رمز یکبار مصرف چگونه کار میکند؟
احتمالا بعد از اینکه دریافتید otp چیست، می خواهید با نحوه عملکرد رمز یکبار مصرف نیز آشنا شوید. otp یا رمزعبور پویا نوعی تأیید هویت دو عاملی (2FA) است که به روشهای مختلف تولید میشود و فقط برای یکبار قابل استفاده است؛ بطوریکه با اتمام مدت زمان انقضای آن، دیگر قابل استفاده نخواهد بود و باید رمز جدیدی تولید و استفاده کنید.
فعال کردن رمزعبور یکبار مصرف اصلا پیچیده نیست، هنگام درخواست شما از سرویس دهنده مورد نظر، بطور خودکار یک کد تصادفی شامل حروف، اعداد یا ترکیبی از هر دو تولید میشود. سپس رمز otp با روش های مختلف مانند پیامک، تماس تلفنی و… به کاربر ارسال میشود. کاربر در بازه زمانی مشخص( معمولاً ۳۰ تا حداکثر ۱۲٠ ثانیه) فرصت دارد کد دریافتی را وارد سیستم کند و احراز هویت شود.
پس از ورود رمز یکبار مصرف otp توسط کاربر، سیستم کد واردشده را با کد تولید شده مطابقت میدهد و اگر کد ارسالی کاربر با کد تولیدی تطابق داشت کاربر وارد سیستم می شود و خدمات مورد نظر خود را دریافت می کند.
What is a one-time password (OTP)
A one-time password (OTP) is an automatically generated numeric or alphanumeric string of characters that authenticates a user for a single transaction or login session
An OTP is more secure than a static password, especially a user-created password, which can be weak and/or reused across multiple accounts
رمز یکبار مصرف (OTP) چیست؟ رمز عبور یکبار مصرف (OTP) یک رشته عددی یا الفبایی از کاراکترها است که به طور خودکار ایجاد می شود و کاربر را برای یک تراکنش یا جلسه ورود به سیستم احراز هویت می کند.
یک OTP از یک رمز عبور ثابت امن تر است، به خصوص رمز عبور ایجاد شده توسط کاربر، که می تواند ضعیف باشد و/یا در چندین حساب مورد استفاده مجدد قرار گیرد.
Cloud OTP چیست ؟
Cloud OTP بهعنوان راهحلی برای افزایش ایمنی و امنیت حسابهای کاربری در فضای رایانش ابری ارائه میشود. این ابزار یک رمزگذار دو عاملی برای تأیید هویت کاربران در سامانههای ابری است. بهرحال کاربران برای ورود به حساب کاربری خود در سامانههای رایانش ابری، نیاز به وارد کردن یک رمز یکبار مصرف دارند.
این رمز یکبارمصرف، هر بار توسط نرمافزار Cloud OTP تولید شده و به کاربر بهصورت ترکیبی با نام کاربری و رمز عبور ارائه میشود.
با توجه به اینکه کاربران در سامانههای رایانش ابری با مشخصات خود مانند نام کاربری و رمزعبور، اطلاعات حساس و مهمی را مدیریت میکنند، استفاده از ابزارهایی مانند Cloud OTP برای افزایش امنیت و پیشگیری از سوءاستفاده از حساب کاربری افراد بسیار مهم است.
رمز یکبار مصرف چطور فعال می شود ؟
برای فعال کردن رمز یکبار مصرف (OTP)، مراحلی که باید انجام دهید، به نحوه استفاده از سیستم یا سرویس مربوط متغیر است. اما معمولاً، این مراحل شامل موارد زیر میشوند:
انتخاب روش احراز هویت:
ابتدا باید روش احراز هویت با استفاده از OTP را انتخاب کنید. این میتواند توسط سرویسهای امنیتی یا پروتکلهای امنیتی مختلف ارائه شود.
ثبت نام و ایجاد حساب کاربری:
در بسیاری از سرویسها، شما باید یک حساب کاربری ایجاد کنید یا به حساب کاربری موجود خود وارد شوید. در این مرحله، شما ممکن است اطلاعات شخصی خود را وارد کرده و یک نام کاربری و گذرواژه انتخاب کنید.
تنظیمات امنیتی:
در بخش تنظیمات حساب کاربری یا امنیت، شما ممکن است گزینههای مربوط به رمز یکبار مصرف یا OTP را بیابید. ممکن است نیاز باشد تا این گزینه فعال شود یا یک شماره تلفن همراه برای دریافت OTP ثبت شود.
انتخاب روش ارسال OTP:
اکثراً OTP از طریق پیامک، ایمیل یا اپلیکیشنهای اختصاصی تولید میشود. شما باید روش مورد نظر خود را انتخاب کنید.
تأیید شماره تلفن یا ایمیل:
در مرحله ایجاد حساب یا تغییر تنظیمات، ممکن است بخواهید شماره تلفن یا ایمیل خود را تأیید کنید. این کار معمولاً با وارد کردن یک کد OTP انجام میشود که به شما ارسال میشود.
استفاده از OTP:
حالا که رمز یکبار مصرف فعال شده است، هربار که به حساب کاربری خود وارد میشوید یا تراکنش امنیتی انجام میدهید، یک کد OTP جدید دریافت میکنید و آن را وارد میکنید.
توجه داشته باشید که مراحل بالا ممکن است بسته به سرویس مورد استفاده، نرمافزارهای مختلف و روشهای امنیتی متغیر باشند. برای جزئیات بیشتر، به دستورالعملهای ویژه سرویس یا سیستم مربوط به خود مراجعه کنید.
شرکت دانش بنیان پلتکو، ارائه دهنده خدمات تخصصی یکپارچه سازی و مدیریت وبسرویسها می باشد که خدماتی نظیر گذرگاه سرویسهای سازمانی (ESB) و مدیریت وبسرویسها (API Manager)، مانیتورینگ، مدیریت لاگها، وب پرتال و دهها سرویس تخصصی دیگر به سازمانها ارائه میدهد.
پایان
با ما در این مطلب با موضوع رمز یکبارمصرف otp چیست همراه بودید. همچنین مزایای otp را هم برای شما عنوان کردیم و با مفهوم cloud otp نیز آشنا شدید. توجه داشته باشید که با وجود مزایای زیاد، استفاده از رمز یکبارمصرف، چندان خالی از عیب هم نیست. همین که شما هر بار برای ورود به حساب آنلاین یا بانکی خود باید چند لحظه وقت بگذارید و کد جدیدی دریافت کنید ممکن است برایتان دردسر داشته باشد. در پایان امیدواریم پاسخ خود را از طرح پرسش otp چیست دریافت کرده باشید.
سلام ایا امکان طراحی روش جایگزین برای مواقعی که احتمال کار نکردن otp میورد باشد که امنیت ورود کاربر با همان سطح باشد ؟
و همچنین مشکلی از جهت ایجاد چند روش برای احراز هویت وجود ندارد ؟
سلام و عرض ادب
بله میتوان هم زمان چندین روش احراز هویت را پیاده کرد ، ولیکن این کار نیازمند آن است که اطلاعات کامل تمامی کاربران در Key Manager وجود داشته باشد. مثلا برای هر کاربر هم شماره همراه ثبت شده باشد و هم یوزرنیم و هم پسورد و هم کد ملی و …. و نواقصی در دیتابیس Key Manager وجود نداشته باشد. تا بتوان از روشهای مختلف احراز هویت استفاده نمود.