سرویس PaaS چیست و چه کاربردی دارد؟

paaS چیست

فرض کنید می خواهید نرم افزار یا اپلیکیشن خود را ایجاد و مدیریت کنید. سرویس PaaS زیرساخت های لازم را برای شما فراهم کرده است تا بدون دغدغه، نرم‌افزار اختصاصی خود را میزبانی کنید و از امکانات مدیریتی، ایجاد، مدیریت و پیکربندی سرویس‌ها بهره‌مند شوید. طبیعتا کار با سرویس PaaS باعث می شود تا اهداف توسعه خود را با سرعت‌ بیشتر و به صورت مؤثرتری انجام دهید. با شرکت دانش بنیان پلتکو در این مطلب همراه شوید تا پاسخ کاملی به پرسش سرویس PaaS چیست ارائه دهیم و مزایا، معایب و کارکرد آن را بهتر بشناسیم.

سرویس PaaS چیست؟

سرویس PaaS مخفف عبارت (Platform as a Service) مدلی برای ارائه خدمات ابری است که به کاربران امکان می‌دهد برنامه‌ها و سرویس‌های خود را بر روی زیرساخت های فنی (مثل سرورها، شبکه و ذخیره‌سازی) اجرا و مدیریت کنند.

توسعه دهندگان با کمک PaaS اپلیکیشن و برنامه‌های خود را بدون نگرانی از جزئیات زیرساختی مانند مدیریت سرور یا شبکه، بصورت آنلاین و با استفاده از ابزارها و خدمات موجود بر روی پلتفرم فراهم شده، توسعه می دهند.

ارتباط بین رایانش ابری و سرویس PaaS به این صورت است که رایانش ابری یک زیرساخت محاسباتی ارائه می‌دهد که می‌تواند به عنوان پایه برای ارائه سرویس‌های PaaS استفاده شود.

PaaS از منابع محاسباتی ارائه شده توسط رایانش ابری استفاده می‌کند و سطح انتزاع بالاتری فراهم می‌کند که توسعه‌دهندگان بتوانند برنامه‌های خود را توسعه دهند و اجرا کنند بدون این که نگرانی در مورد جزئیات زیرساختی داشته باشند.

 

انواع سرویس PaaS برای اجرای بی دردسر برنامه ها

سرویس‌های PaaS عموما شامل ابزارها و خدماتی مانند محیط‌های توسعه‌ی برنامه (IDEs)، سیستم‌های مدیریت پایگاه داده، سرویس‌ بانک اطلاعات، زیرساخت‌های توسعه نرم‌افزار، سرورهای وب و ابزارهای مدیریت و پشتیبانی سرویس‌های وابسته به شبکه از جمله سرویس‌های امنیتی و مانیتورینگ می‌شود.

توسعه دهندگان با کمک خدمات سرویس PaaS از امتیازاتی چون کاهش هزینه‌ها، مدیریت زمان توسعه و عدم نیاز به دانش عمیق در زمینه‌ی مدیریت سخت‌افزارها و سیستم‌عامل ها برخوردار می شوند.

انواع سرویس PaaS عبارتند از:

Public PaaS

در این مدل، سرویس‌دهنده منابع مورد نیاز برای توسعه، تست و میزبانی برنامه‌ها را در اختیار کاربران عمومی قرار می‌دهد. این نوع PaaS به صورت ابری ارائه می‌شود و از طریق اینترنت قابل دسترسی است.

Private PaaS

در حالت Private، سازمان‌ها از یک سرور یا زیرساخت شبکه داخلی خود برای ارائه خدمات PaaS به داخل سازمان خود استفاده می‌کنند. این سرویس برای سازمان‌هایی که به دلیل محرمانگی یا امنیتی نگرانی‌های خاص خود را دارند مناسب است.

Hybrid PaaS

این مدل از PaaS، ترکیبی از محیط‌های عمومی و خصوصی است. سازمان‌ها می‌توانند برخی از برنامه‌ها و خدمات خود را در محیط عمومی و برخی را در محیط خصوصی میزبانی کنند.

Open PaaS

در این نوع از PaaS، استانداردهای باز تعریف شده است و کاربران بر اساس نیازهای خود، از ویژگی‌ها و عملکردهای موجود برای سفارشی‌سازی استفاده می کنند.

Container-based PaaS

این نوع سرویس PaaS بر اساس فناوری‌های containerization مانند Docker یا Kubernetes است که برنامه‌ها و خدمات را به صورت مستقل و معماری منحصربفرد اجرا می کند.

سرویس paas چیست

کاربرد PaaS چیست؟

سرویس PaaS یا Platform as a Service یک نوع ارائه خدمات ابری است که به شما امکان می‌دهد برنامه‌ها و سرویس‌های خود را بر روی یک پلتفرم ابری اجرا کنید. PaaS به شما اجازه می‌دهد تا بدون نگرانی در مورد مدیریت زیرساخت‌ها و سخت‌افزارها، تنظیم و مدیریت بستر اجرای برنامه‌های خود را داشته باشید.

معروف ترین سرویس های PaaS کدامند؟

شرکت های زیادی با تاکید بر نوآوری های مهندسی نرم افزار از این خدمات استفاده می کنند.

Microsoft Azure

این سرویس PaaS شناخته شده توسط مایکروسافت به توسعه دهندگان اجازه می دهد تا برنامه ها و سرویس های خود را بدون نیاز به مدیریت زیر ساخت فیزیکی توسعه دهند و اجرا کنند.

Microsoft Azure انواع زیادی از سرویس های PaaS را ارائه می دهد از جمله Azure App Service که به کمک آن می توان برنامه های وب و موبایل را بدون نگرانی در مورد مدیریت سخت افزار و نرم افزارهای زیرساختی ایجاد کرد.

 Amazon Web Services

 AWSنیز یک PaaS بسیار معروف است که توسط آمازون ارایه می شود. این سرویس انعطاف پذیری زیادی برای توسعه دهندگان فراهم می کند و شامل انواع مختلفی از سرویس های PaaS از جمله AWS Elastic Beanstalk و AWS Lambda می شود.

توسعه دهندگان به کمک این خدمات برنامه های خود را به سادگی و آسانی اجرا می کنند و به مدیریت زیرساخت و سرورهای پشتیبانی کوتاه می پردازند.

Google Cloud Platform

GCP یک سرویس ابری معروف است که توسط شرکت گوگل ارایه می‌شود. GCP مجموعه گسترده‌ای از سرویس‌های PaaS از جمله Google App Engine و Google Cloud Functions را فراهم می‌کند که توسعه دهندگان می توانند از آن بدون هیچ دغدغه ای درباره جزئیات مربوط به زیرساخت فیزیکی، برای ساخت و اجرای برنامه ها و سرویس های خود استفاده کنند.

در ادامه این مطلب پیشنهاد می‌شود مقاله معماری رایانش ابری را مطالعه نمایید.

paas چیست مزایای PaaS چیست؟

توسعه دهندگان همواره به دنبال ایجاد برنامه‌های بزرگتر و کیفیت بالاتر خدمات خود هستند. به همین منظورسرویس PaaS مزیت زیادی دارد که ما در ادامه مطلب به برخی از مزایای PaaS اشاره می کنیم:

  1. تسهیل توسعه برنامه: با استفاده از سرویس PaaS، توسعه دهندگان می‌توانند بر روی کد نرم افزاری خود تمرکز کرده و نیازی به مدیریت زیرساخت‌ها نداشته باشند.
  2. انعطاف‌پذیری: سرویس‌های PaaS انعطاف بیشتری نسبت به محیط‌های توسعه و اجرا فراهم می‌کنند و به توسعه دهندگان این فرصت را می دهد تا از ابزارها و زبان‌های مختلف استفاده کنند.
  3. کاهش هزینه و زمان: استفاده از PaaS زمان و هزینه مربوط به تنظیمات مربوط به ساختار و پشتیبانی زیرساخت را کاهش می دهد.
  4.  مقیاس‌پذیری: توسعه دهندگان با این سیستم برنامه‌های خود را به راحتی مقیاس‌پذیر می کنند و با افزایش ترافیک و بارکاری، سرویس شان را گسترش می دهند.

معایب PaaS چیست؟

برخی از سرویس‌های PaaS محدودیت‌های زمانی و فنی دارند و توسعه‌دهندگان را در انتخاب فناوری‌ها و ابزارهای خاص محدود می کند. از طرفی استفاده از این سرویس‌ها در برخی مواقع به‌معنای انتقال بخشی از کنترل های امنیتی به ارائه‌دهنده سرویس است که این موضوع برای برخی سازمان‌ها و کاربران نگرانی های امنیتی ایجاد می کند.

وابستگی به ارائه‌دهنده از دیگر معایب سرویس PaaS است که منجر به مشکلاتی مانند قطع خدمات یا تغییر سیاست‌ها شود. در نهایت هرچند استفاده از سرویس‌های PaaS بیشتر مواقع از لحاظ هزینه مقرون به صرفه است، اما در برخی موارد هزینه‌های اضافی برای افزونه ها و سرویس‌های اضافی را در پی دارد.

سرویس PaaS چگونه کار می کند؟

PaaS به عنوان یک محیط توسعه و اجرا، از ورودی تا خروجی به توسعه و استقرار نرم افزار بر روی زیرساخت ابری می پردازد. در یک سرویس PaaS، ارائه دهنده سرویس به شما یک مجموعه ابزار و سرویس هایی مانند زیرساخت پایگاه داده، ابزار توسعه، سرویس های وب، ابزارهای مانیتورینگ و… ارائه می دهد تا بتوانید برنامه خود را توسعه دهید و آن را اجرا کنید.

مراحل کارکرد سرویس PaaS بعد از فهم نیازمندی‌ها و مقتضیات پروژه عموماً به صورت زیر است:

  1. انتخاب پلتفرم: انتخاب یک سرویس PaaS مناسب بر اساس نیازها و الزامات پروژه.
  2. تنظیمات اولیه: پیکربندی محیط توسعه برای استفاده از سرویس PaaS از جمله تنظیمات مقیاس پذیری، اندازه منابع، تنظیمات امنیتی و…
  3. توسعه و تست برنامه: ایجاد و تست کد برنامه مورد نظر بر روی پلتفرم ارائه شده توسط سرویس PaaS.
  4. مدیریت برنامه: مدیریت و بهبود مستمر کد و برنامه برای سازگاری بهتر با سرویس PaaS و ایجاد تغییرات لازم، رفع اشکال و نواقص، بررسی عملکرد برنامه، اجرای به روزرسانی ها و…
  5. پشتیبانی و نگهداری: نگهداری و مانیتورینگ مستمر برای اطمینان از عملکرد صحیح برنامه.

 

پایان

 

هنگام انتخاب سرویس PaaS قابلیت اجرای اپلیکیشن‌ها در مقیاس‌های مختلف و افزایش یا کاهش منابع مورد نیاز بر اساس نیازهای خودرا در نظر داشته باشید.سرویس مورد نظر باید ابزارهایی در اختیار شما قرار دهید که به راحتی بتوانید اپلیکیشن‌های خود را توسعه دهید و مدیریت کنید. پشتیبانی از چند زبان برنامه‌نویسی، امنیت، مدیریت دسترسی، رمزنگاری و مکانیزم‌های احراز هویت برای حفاظت از داده‌ها از دیگر فاکتورهای ️سرویس‌های PaaS است که باید لحاظ کنید تا در نهایت با کمترین نگرانی و هزینه، به سرعت اپلیکیشن‌های خود را راه‌اندازی کنید و یا توسعه دهید.

این مطلب چقدر مفید بود ؟

روی یک ستاره کلیک کنید تا به آن امتیاز دهید

میانگین امتیاز / 5. نتایج آرا:

تاکنون رأی ندارید! اولین نفری باشید که به این پست امتیاز می دهد.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *